DNVGL.NL

Veiligheidsladder® certificering

city

Neem contact op:

Heeft u vragen?

Heeft u vragen?

Bel ons gerust: 010 - 2922700.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Offerte aanvragen

Is de bedrijfscultuur zo dat iedereen elkaar makkelijk aanspreekt op risicovol gedrag? Hoeveel aandacht is er voor veiligheid in werkoverleg en andere gesprekken?

Wat is de Veiligheidsladder®?

In juli 2012 heeft ProRail de Veiligheidsladder ingevoerd voor het meten van veiligheidsbewustzijn van organisaties. Deze wordt door ProRail bij aanbestedingen actief ingezet als instrument, om de ontwikkeling van het veiligheidsbewustzijn bij haar opdrachtnemers te stimuleren. 

Een goed begrip van de achtergronden, criteria en eisen is voor alle betrokkenen essentieel. Enerzijds om het niveau op de ladder te kunnen vaststellen, anderzijds om verbeteringen in gang te zetten, om een hoger niveau te bereiken. 

Veiligheidsladder breidt uit

Ook spooraannemers kunnen het Veiligheidsladder-certificaat gebruiken bij aanbestedingen van ProRail.

Offerte aanvragen? -216x36

Wanneer kunt u starten met de Veiligheidsladder?

  • Erkende Spooraannemers: certificering mogelijk sinds 1 juli 2012. Het certificaat is geldig in aanbestedingen van ProRail; 
  • Erkende Ingenieursbureaus: certificering mogelijk sinds 1 oktober 2012. Het certificaat is geldig in aanbestedingen van ProRail; 
  • Erkende Kabelaannemers- en Boorbedrijven: certificering mogelijk vanaf 1 januari 2013. Het certificaat is geldig in aanbestedingen van ProRail; 
  • Erkende Werkplekbeveiligingsbedrijven: certificering mogelijk vanaf 1 april 2013. Het certificaat is geldig in aanbestedingen van ProRail; 
  • Erkende Personeelstellers: certificering mogelijk vanaf 1 juli 2013. Het certificaat is geldig in aanbestedingen van ProRail.

Training Normkennis Veiligheidsladder

Daarnaast biedt DNV GL een uitgebreide training voor de veiligheidsprestatieladder. In de in-company training word o.a. ingegaan op de eisen en criteria en het certificatietraject. U kunt hier meer informatie aanvragen voor deze in-company training.

Veiligheidsladder

De ladder bestaat uit vijf tredes en telt achttien bedrijfsaspecten; van managementinteresse tot medewerkersbetrokkenheid. Voor alle aspecten is per trede aangegeven waar een bedrijf aan moet voldoen (de eis), welke criteria hierbij horen (de norm), hoe die criteria gewaardeerd worden (de scores) en waar een onafhankelijke auditor op moet letten; met andere woorden waar vind je de bewijzen? De veiligheidsladder moet bedrijven via positieve prikkels stimuleren om te investeren in hun veiligheidscultuur. 

Hoe werkt de veiligheidsladder?

DNV GL toetst via audits hoe bedrijven scoren op veiligheidsbewustzijn. Hoe hoger op de ladder, hoe meer fictieve korting een bedrijf krijgt op de inschrijfprijs bij ProRail. In eerste instantie is de ladder voor door ProRail erkende bedrijven. De ladder richt zich op de hele keten van opdrachtgever-opdrachtnemer-leverancier, daar is rekening mee gehouden bij het ontwerp. Daarbij is er veel energie gestoken in afstemming met spooraannemers, ingenieursbureaus en diverse veiligheidsdeskundigen.

Bekijk ook de Veiligheidsladder TenneT en de Governance code veiligheid in de bouw (ViA).


Meer informatie over de Veiligheidsladder? 

*) Wanneer we spreken over Veiligheidsladder, spreken we over het geregistreerd handelsmerk Veiligheidsladder® van NEN. 

Neem contact op:

Heeft u vragen?

Heeft u vragen?

Bel ons gerust: 010 - 2922700.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Offerte aanvragen

Andere services die mogelijk ook interessant zijn voor u: