DNVGL.NL

Veiligheid in Aanbestedingen Bouw (ViA)

Veiligheid in Aanbesteding

Neem contact op:

Heeft u vragen?

Heeft u vragen?

Bel ons gerust: 010 - 2922700.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Offerte aanvragen

Vanaf 2022 wordt het veiligheidsbewustzijn als verplichting opgenomen in veel aanbestedingen en contracten in de bouw. Met als doel minder ongevallen op de bouwplaats. Dit is vastgelegd door opdrachtgevers en branchepartijen die verenigd zijn in de Governance Code Veiligheid. Deze gezamenlijke afspraak wordt: Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) genoemd.

Wat is veiligheidsbewustzijn? 

Onder de term veiligheidsbewustzijn wordt de houding en het gedrag binnen een organisatie met betrekking tot veiligheid bedoelt. Hierbij kunt u denken aan hoe de veiligheidscultuur binnen een organisatie is opgebouwd en in welke mate de werknemers elkaar aan durven te spreken op onveilig handelen.

Verplichting bij aanbestedingen

Vanaf 1 januari 2021* wordt het verplicht voor ontwerpende en uitvoerende bedrijven in de bouw om aan te tonen dat zij minimaal aan trede 2 van de veiligheidsladder voldoen. Na verloop van tijd wordt de lat hoger gelegd. Bedrijven moeten dan bij aanbestedingen van opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, aantonen dat de vereiste trede is gehaald: trede 2 per 1 januari 2021 en trede 3 vooralsnog per 1 januari 2023. 

*In verband met de COVID19 situatie heeft de GCVB besloten de invoering te verplaatsen van 1 januari 2021 naar 1 januari 2022. Toch is het belangrijk dat organisaties er spoedig mee aan de slag gaan omdat het tot 1,5 jaar kan duren voordat een organisatie een vereiste trede heeft behaald.

Offerte button hoeken - image

Hoe kunt u aan de ViA/Governance Code Veiligheid in de Bouw voldoen?

Om als organisatie te voldoen aan de Governance Code Veiligheid in de Bouw/ ViA zijn er de volgende mogelijkheden:
  • SCL Original – Safety Culture Ladder, dit is de Veiligheidsladder waarbij ieder jaar een audit wordt uitgevoerd.
  • SCL – Bij certificering krijgt u een Veiligheidsladder certificaat voor 1 jaar. Vervolgens vinden er in de opeenvolgende 2 jaren een ervaringsaudit plaats.
  • SCL Light – Bij een ervaringsaudit krijgt u éénmaal per 3 jaar een Statement Ervaringsaudit (SAQ+)3. Vervolgens vinder er in de opeenvolgende 2 jaren een check plaats om dit statement te verlengen. U ontvangt geen certificaat.
  • Approved Self Assessment – bij de self-assessment krijgt u een SAQ Statement (verificatie door DNV GL). Vervolgens vinden er in de opeenvolgende 2 jaren een check plaats om dit statement te verlengen. U ontvangt geen certificaat.

Moet u van uw opdrachtgever voldoen aan ViA dan zal hij aangeven welk van deze drie u dient te hebben. Uw opdrachtgever zal dit doen door middel van deze risicomatrix: 

VIA Risicomatrix - image

Weet u niet welke optie u nodig heeft? Neem dan contact op met ons op via het contactformulier.

Meer informatie over de ViA?

*) Wanneer we spreken over de Veiligheidsladder, spreken we over het geregistreerd merk Veiligheidsladder® van NEN.

Neem contact op:

Heeft u vragen?

Heeft u vragen?

Bel ons gerust: 010 - 2922700.

Vrijblijvend een offerte aanvragen?

Offerte aanvragen

Andere services die mogelijk ook interessant zijn voor u: