DNVGL.NL

ISO/DIS 9001 goedgekeurd

ViewPoint - the DNV GL - Business Assurance customer community

De DIS-versie (Draft International Standard) van de nieuwe kwalteitsmanagementsysteemnorm ISO 9001 is goedgekeurd. Namens Nederland heeft NEN een positieve stem op de conceptnorm uitgebracht.

Na publicatie van ISO/DIS 9001 kregen de deelnemende landen via hun nationale normalisatie-instituut drie maanden de tijd om te stemmen en feedback te geven. Goedkeuring van de DIS betekent dat minstens twee derde van de nationale leden een positieve stem heeft uitgebracht en dat niet meer dan één vierde van alle stemmen negatief was.

Ondanks dat er is ingestemd met de ISO/DIS 9001, zijn er wel 3.500 commentaren ingeleverd. De ISO-werkgroep gaat deze commentaren bekijken in februari 2015 en besluit daarna om de tekst wel of niet vrij te geven voor publicatie van de Final Draft International Standard (FDIS). Dit is de laatste fase voor publicatie. 

Nederlandse feedback op ISO/DIS 9001

De normcommissie Kwaliteitsmanagement heeft alle in Nederland verzamelde commentaren besproken en vooral gediscussieerd over de mate waarin het onderwerp risicomanagement over de hele PDCA cyclus in de norm is doorgevoerd en met name in de beheersmaatregelen. Uiteindelijk is besloten om voor te stemmen en om in het commentaar nog een paar cruciale verbeteringen met betrekking tot risicomanagement toe te voegen.

Volgende fase

De norm kan nu klaargemaakt worden voor publicatie in de vorm van een FDIS-versie (Final Draft International Standard). Ook hierop kunnen de leden van ISO een stem uitbrengen. In deze laatste ronde moet minimaal 75% van de landen positief stemmen om de norm als ‘International Standard’ te kunnen publiceren. Naar verwachting wordt ISO 9001:2015 in september 2015 definitief gepubliceerd.

Bron: NEN

Wilt u meer weten over ISO 9001?

Lees hier meer over de ISO 9001

Download gratis de whitepaper 'Wijzigingen ISO normen'.

Tips & trainingen over de nieuwe ISO norm

Lees hier verder voor meer informatie.

Heeft u vragen?

Bel ons gerust: 010 - 2922700.

Send email